Pressmeddelande

​Expo utreder arbetsmiljön efter uppgifter om sexuella trakasserier från tidigare anställd

Publicerad 2017-12-14 09:58:10

Under onsdagen har flera medier rapporterat om en ”antirasistisk organisation” där en tidigare anställd ska ha sexuellt trakasserat kollegor. Många har hört av sig till Expo. Och vi upplever ett stort behov av att klargöra vad som hänt och hur vi har agerat.

Expos styrelse nåddes av uppgifterna i slutet av oktober, då flera medarbetare vittnade för ledningen om att en  tidigare anställd utsatt kollegor för sexuella trakasserier och/eller kränkande behandling. Stiftelsen startade omedelbart arbetet med att initiera en arbetsmiljöutredning. Arbetsmiljöutredningen pågår just nu.

- Vi ser oerhört allvarligt på att något sådant här ska ha kunnat utspela sig här på vår arbetsplats. Vi agerade omedelbart och har sedan dess påbörjat en arbetsmiljöutredning för att klarlägga vad som hänt och ta fram en plan för att stärka vårt arbetsmiljöarbete, säger Daniel Poohl, vd stiftelsen Expo.

- Uppgifterna om sexuella trakasserier kom som en chock. Vi har vetat om att det funnits en jämställdhetsproblematik på Expo, men har inte haft kännedom om att det också tagit sig uttryck i sexuella trakasserier. Jag har också fört samtal med den tidigare anställde gällande kränkande behandling, men uppenbarligen har det inte varit tillräckligt. Med den nya informationen står det klart att ledning och styrelse borde ha uppfattat risksignalerna och agerat på detta mycket tidigare. Det står också klart att det har funnits en brist i tillit för ledningen från personalens sida eftersom att de tidigare inte vågat berätta. Detta är naturligtvis mycket allvarligt, säger Daniel Poohl.

Den arbetsmiljöutredning som nu startats genomförs av en oberoende konsult. 

- Det innebär att vår arbetsmiljö genomlyses av experter och att utredningen presenterar dels en bild av vad som hänt och dels ger förslag på åtgärder för att situationen inte ska kunna uppstå igen. Vi ser att vi både behöver stärka våra rutiner i arbetsmiljöarbetet och jobba med gruppen som så klart behöver stöd i att bearbeta allt som har hänt. De som drabbats erbjuds också särskilt stöd.

Presskontakt


Anna Rohlin Larsson
Verksamhetschef
Telefon: 08-400 219 29
[email protected]

För pressbilder klicka här

Expo i media