Pressmeddelande

Expo-medarbetare infiltrerade internationell högerextrem rörelse

Publicerad 2017-09-20 09:32:07

Patrik Hermansson, ideell medarbetare på tidskriften Expo, har under ett års tid infiltrerat den internationella extremhögern för den engelska organisationen Hope not Hates räkning. 

Hans rapport avslöjar ett nätverk där rasism, judehat och förintelseförnekande är vardag och där kopplingarna når ända in i Vita Huset.

– Det har varit påfrestande att hela tiden riskera bli upptäckt, säger Patrik Hermansson till Expo.

Under ett års tid var Expos ideella medarbetare Patrik Hermansson på insidan av den internationella extremhögern. På uppdrag av den engelska organisationen och med stöd av tidskriften Expo, tog han sig först in i de mest hemliga delarna av Londons ljusskygga extremhöger. Under sitt år i extremhögern har han deltagit på flera högprofilerade konferenser och mött de mest tongivande ideologerna, både i Europa och USA. I juni var han på plats i Charlottesville och bevittnade hur en högerextremist mejade ner motdemonstranter. En person dog efter attacken.

– Det har varit påfrestande att hela tiden riskera att bli upptäckt, och att hela tiden behöva låtsas vara någon annan, både i vardagen och på sociala medier, för att bibehålla min täckmantel. Och det har varit jobbigt att inte kunna berätta vad jag gör för mina riktiga vänner. Det är väldigt skönt att kunna vara mig själv igen, säger Patrik Hermansson till Expo.

Tidskriften Expo har bistått den engelska organisationen Hope not Hate under arbetet. Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo ser samarbetet som en start på Expos internationella arbete.

– Patriks unika granskning visar att extremhögern är internationell och samarbetar över gränserna. Då måste även vi som jobbar med att bevaka, analysera och motverka extremhögern göra detsamma. Hope not Hates granskning och vårt stöd till den är ett bra exempel. Vi har också, tillsammans med Hope not Hate, inlett ett långsiktigt arbete med att koppla samman de bästa granskande journalisterna, forskarna och experterna i vårt fält för att på sätt bättre kunna förstå och bemöta den internationella extremhögern.

”Det är lätt att komma in – och när du väl är inne blir du radikaliserad” – läs Expos intervju med Patrik Hermansson

"Man får tänka på det större målet – antifascismen" – läs DN:s intervju med Patrik Hermansson

Läs Patriks egen berättelse och Hope not Hates granskning här.

För frågor

Anna Rohlin Larsson

08 400 219 29
[email protected]

Daniel Poohl
08 400 219 61
[email protected]

Presskontakt


Anna Rohlin Larsson
Verksamhetschef
Telefon: 08-400 219 29
[email protected]

För pressbilder klicka här

Expo i media