Pressmeddelande

Spred grov rasism – kandiderar i kyrkovalet

Publicerad 2017-09-15 11:26:14

De vill vara med och styra en organisation med omkring sex miljoner medlemmar. Expo har – tillsammans med Expressen – kartlagt kyrkopolitikerna som engagerat sig i högerextrema grupper, attackerat Prideparaden och hyllat Hitler.

Sverigedemokraterna hårdsatsar på kyrkovalet, som hålls på söndag. Partiet har sedan länge en uttalad nolltolerans mot rasism bland medlemmarna.

Ändå visar en granskning utförd av Expo och Expressen på en rad exempel där kandidater för SD spridit grov rasism, eller där de har kopplingar till till högerextrema grupperingar. 

En av kandidaterna, med en bakgrund inom det numera nedlagda partiet Nationaldemokraterna, var närvarande vid attacken på Pridetåget i Stockholm 2003, då en deltagare misshandlades grovt. Nio andra personer från Nationaldemokraterna dömdes senare för våldsamt upplopp för attacken. Åtta av dem dömdes dessutom för misshandeln.

Eva Wensbo, som kandiderar för SD i Lunds stift men också till Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet. Det som väljarna inte känner till är hennes anonyma kommentarer på hatsajten Avpixlat. Dem står hon för än i dag.

SD-kandidaten: ”Det är ren rasism att låta horder av barbarer ta över och våldföra sig på vårt vackra land.”

Presskontakt


Anna Rohlin Larsson
Verksamhetschef
Telefon: 08-400 219 29
[email protected].se

För pressbilder klicka här

Expo i media