Pressmeddelande

Nytt nummer av Expo: 65 flyktingar räckte för att rasismen skulle explodera i Estland

Publicerad 2016-09-19 10:09:02

0,01%

En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland, 0.01 procent. Ändå exploderade rasismen. Expo besökte landets enda asylboende, som utsatts för mordbrand och skadegörelse. Vi träffade även partiet som underblåser hatet.

Filmande nazistpropaganda - fick jobb hos Ekeroth

Sverigedemokraterna säger sig ha nolltolerans mot rasism. Men i partitoppens absoluta närhet finns band till de mest extrema nätsajterna. Expo kan avslöja hur en av Kent Ekeroths närmaste medarbetare tidigare gjort karriär som filmare bland nätrasister och nazister.

David icke - Så styr ödlorna världen

I ett halvt sekel har David Icke försökt "väcka mänskligheten" med ett hopkok av nästan alla konspirationsteorier som någonsin producerats. Expo bänkade sig bland tusentals fans när Cirkus Icke slog ned pålarna i London.

Bland tomtar och troll

Ariernas urhem är Atlantis och jättar och dvärgar har vandrat på jorden. Ockultismen spelade en stor roll för fascismens framväxt. Än idag influerar teorierna många högerextremister.

Därför älskar militanta jihadister islamofobi

Västvärldens behov att snabbt tillskriva jihadistiska organisationer ansvar för era terrordåd spelar organisationerna i händerna. Samtidigt gynnas de av anti­ muslimska reaktioner i terrorns fotspår.

"Nu finns det inget val, serber har tvingats se vad som hände"

År 2004 publicerades en film som visade hur serbiska styrkor kallblodigt avrättade sex bosniaker, varav två minderåriga pojkar, under folkmordet i Srebrenica. Bakom publiceringen låg människorättsaktivisten Nataša Kandić.

Så blev ryska Facebook nazisternas favoritforum

Sajter som Facebook och Twitter har börjat rensa bort hatinlägg. Nu flyttar extremhögern över till ryska versionen av Facebook: VK. Där får du säga det mesta – så länge du inte kritiserar Putin.

Hopplöshet i bild

På Irland har resandefolket placerats bakom stängsel i utkanten av städerna. Där lever de isolerade från omvärlden. Fotografen Adam Wrafter har dokumenterat en hopplös situation för en utsatt minoritet. "Folk känner en enorm hopplöshet", säger Wrafter till Expo.

Jag bestämde mig för att säga nej

Rasha Daoud om hopp som krossas. Flyktingars drömmar om en framtid i trygghet slås sönder av den nya asyllagen - Rasha Daoud tänker inte passivt se på när det sker.


Dessutom. Så fostras de unga in i nationalsocialismen, ensamvargen: vem är den ensamma terroristen? Lambda från hbtq-symbol till nyfascistisk ikon, Jeanne d'Arc nationalhelgonet som kidnappas av nationalister, sanningsrörelsen backas upp av Hollywood-kändisar, Tatelicious Karigambe kom ut som transsexuell i Zimbabwe, Expos medarbetare Bilan Osman, Maria-Pia Cabero och Elias Tuffaha tycker till om aktuella frågor och mycket, mycket mer …

Presskontakt


Anna Rohlin Larsson
Verksamhetschef
Telefon: 08-400 219 29
[email protected]

För pressbilder klicka här

Expo i media