Pressmeddelande

Varning för konspirationsteorier

Publicerad 2015-12-07 11:01:36

Misstron mot den parlamentariska demokratin är påtaglig samtidigt som konspirationsteorier fått fotfäste. Det skriver Stiftelsen Expo tillsammans med Ungdomsbarometern på DN debatt idag om Ungdombarometerns senaste undersökning. Tendenserna är farliga och måste mötas med källkritik och förebyggande insatser. Annars riskerar den unga generationen att fostras in i ett konspirationistiskt tänkande, ofta med inslag av rasism, antisemitism och islamofobi.

Maria-Pia Cabero från Expo utbildning känner igen problemet:

- Expo har utbildat elever och lärare sedan 2006 och det är uppenbart att konspirationsteorier har fått fotfäste i skolor. En del tar sig uttryck som ogenomtänkta ifrågasättanden och påståenden, andra handlar snarare om “dolda krafter” som styr Sverige i hemlighet och vinklar media för att gynna olika “hemliga sällskap”.

De mest utbredda konspirationsteorierna hämtar näring från vad som kan kallas den konspirationistiska miljön. Konspirationismen som idéströmning erbjuder en alternativ berättelse där den globala politiska arenan anses vara regisserad av dolda makteliter – inte sällan judiska sådana. Enligt klassiskt populistisk logik ställs här ett lurat folk mot eliten.

Konspirationismens logik är ett effektivt vapen för den som vill misstänkliggöra minoriteter eller misskreditera en politisk motståndare. I sin mest aggressiva form har den legat till grund för terrordåd.

- Skolan är en av de viktigaste platserna för att värna ett källkritiskt tänkande och demokratiska värderingar bland unga, påpekar Maria-Pia Cabero.


Se Expos kursutbud: http://utbildning.expo.se/kurser.html
Läs mer om Expo utbildning: http://utbildning.expo.se/
Läs debattartikeln: http://www.dn.se/debatt/allt-for-manga-bar-pa-djup-misstro-mot-statsmakten/

Presskontakt


Anna Rohlin Larsson
Verksamhetschef
Telefon: 08-400 219 29
[email protected]

För pressbilder klicka här

Expo i media