Pressmeddelande

Prominenta talare när offren för folkmordet i Srebrenica hedras


Publicerad 2015-07-08 07:04:00

Nu på lördag den 11 juli är det 20 år sedan folkmordet i Srebrenica ägde rum. På ett 20-tal orter i Sverige anordnas minnesstunder för att hedra offren. I Stockholm är en av talarna Refik Hodzic, tidigare journalist och Haagtribunalens talesperson för brott begångna i Bosnien-Hercegovina. Idag arbetar han för ICTJ - International Center for Transitional Justice.

Han har på nära håll följt rättegångarna mot krigsförbrytare och har stor kunskap om vad som krävs för försoning nu 20 år efter folkmordet.

Bland talarna finns även Srdjan Susnica, serbisk aktivist som arbetar för att skapa dialog inom Republika Srpska kring de krigsbrott som har begåtts. I Republika Srpska som fortfarande präglas av stark nationalism arbetar Srdjan och hans kollegor i stark motvind.

En tredje talare är Teufika Becirovic som är människorättsaktivist med rötterna i Srebrenica. I samband med folkmordet så dödades hennes far och en stor del av hennes manliga släkt.

Dessutom talar Bilan Osman, journalist på Stiftelsen Expo, och Malin Almroth, koordinator för Tillsammansskapet.

Folkmordet i Srebrenica var den yttersta konsekvensen av nationalistiska idéer, partier och grupper som fick fritt spelrum. Drömmar om etnisk homogenitet i forna Jugoslavien slutade i etniska rensningar. Det är det första folkmordet i Europa sedan andra världskriget.

- Vi som anordnar minnesstunderna runt om i Sverige gör det för att hedra de som föll offer, men även för att ge stöd åt alla som kämpar för upprättelse och försoning. Vi får aldrig glömma att nationalismens yttersta konsekvens innebär fördrivning och mord på de som inte passar in, säger Alex Bengtsson, vice vd för Stiftelsen Expo och ansvarig för Tillsammansskapet.

Tid och plats för minnesstunden i Stockholm: Kl 15.00 den 11 juli på Raoul Wallenbergs torg.

Arrangör av minnesstunderna är Tillsammansskapet som är Expos plattform för lokal antirasism. Läs mer på www.tillsammansskapet.se.


Lista över samtliga orter där Tillsammansskapet planerar minnesstunder: https://www.facebook.com/events/941397502585326/

Vill du veta mer?
Kontakta Alex Bengtsson: 08-400 219 82 eller Haris Grabovac: 08-400 219 85. För intervju med Refik Hodzic, Teufika Becirovic eller Srdjan Susnica, kontakta Haris Grabovac: 08-400 219 85.

Presskontakt


Anna Rohlin Larsson
Verksamhetschef
Telefon: 08-400 219 29
[email protected]

För pressbilder klicka här

Expo i media